Wat doe ik met zaken wanneer de hoofdsom is voldaan?

Wanneer de hoofdsom van een zaak is voldaan, kun je deze automatisch afronden of pauzeren.

Laatst bijgewerkt: oktober 30, 2023

De hoofdsom van de zaak is het totaalbedrag van de facturen in een zaak, exclusief incassokosten en wettelijke rente. De betaling van de hoofdsom van de zaak neemt Payt over vanuit de boekhouding wanneer de betalingen zijn geregistreerd in de onderliggende facturen van de zaak.

De standaard instelling hiervoor is om de zaak te pauzeren wanneer de hoofdsom is voldaan. Hierna dient de betaling van de wettelijke rente en incassokosten handmatig in de zaak (in Payt) geregistreerd te worden zodat de zaak kan worden afgerond.

Zaken automatisch afronden als de hoofdsom is voldaan

Je kunt er ook voor kiezen om deze instelling aan te passen, zodat de zaak automatisch wordt afgerond op het moment dat de hoofdsom van de zaak voldaan is. Dit kun je zelf aanpassen.

Ga eerst naar het tandwiel icoontje rechtsboven in je administratie om je administratie instellingen te openen. In de linkerkolom klik je op 'Factuurtraject'. Onder 'Incassozaken' kies je dan voor 'Zaak afronden' in plaats van de standaardinstelling 'Zaak pauzeren'. Hierna zal de zaak automatisch worden afgerond indien de hoofdsom van de zaak is voldaan.

Naar wie gaan de incassokosten/wettelijke rente?

Betalingen van de debiteur gaan rechtstreeks naar de opdrachtgever, Payt zit hier niet tussen.