Hoe maak ik een voorwaardelijke betalingsregeling aan?

Met een voorwaardelijke betalingsregeling stel je vooraf in hoe je debiteur in termijnen mag betalen.

Laatst bijgewerkt: april 29, 2024

Een voorwaardelijke betalingsregeling maakt het mogelijk om vooraf een set voorwaarden te bepalen waaronder een betalingsregeling wordt aangeboden aan je debiteur. Hierdoor kan je debiteur ervoor kiezen om de factuur in één keer te betalen, of om gebruik te maken van de door jou bepaalde betalingsregeling. Als de debiteur de betalingsregeling activeert hoef je dan zelf geen actie te ondernemen.

Hoe werkt het?

Bij het instellen van de betalingsregelingen geef je de volgende opties mee:

• Het aantal termijnen in de betalingsregeling
  • Is het een wekelijkse of een maandelijkse betalingsregeling (eenmalig is niet toegestaan)
  • Het aantal dagen tussen het aanmaken van de regeling en de vervaldatum van de eerste termijn

Vervolgens kies je wanneer je de betalingsregeling wilt aanbieden. Hier heb je de volgende opties:

• Aanbieden aan factuur/incassozaak of beide
  • Een range waarin het openstaande bedrag moet vallen om in aanmerking te komen voor de betalingsregeling (bijv. factuur met een openstaand bedrag tussen de 25 en 500 euro)

Let op: bij het aanmaken van een voorwaardelijke betalingsregeling mogen de instellingen niet overlappen. Dus wanneer je gebruikt maakt van de instelling: ‘Factuur, 200-500 euro’ dan mag de instelling ‘Factuur, 250-600 euro’ niet toegevoegd worden. De instelling ‘Incassozaak, 250-600 euro'  kan dan nog wel worden toegevoegd.

Hoe werkt het voor de debiteur?

In de e-mail templates is een 'Betaal in termijnen' knop te zien. Als de debiteur daarop klikt gaan ze naar het online portaal waar ze de openstaande factuur/incassozaak plus een overzicht van de betalingsregeling te zien krijgen.

Scherm­afbeelding 2023-08-08 om 08.47.59

Hoe maak ik een voorwaardelijke betalingsregeling aan?

Stap 1 - Debiteurenportaal

Ga via je administratie instellingen (het tandwiel icoontje rechtsboven) naar de 'Debiteurenportaal' instellingen.

Stap 2 - Maak een sjabloon aan

Klik op 'Nieuw sjabloon'  bij 'Voorwaardelijke betalingsregelingen'.

Scherm­afbeelding 2023-10-27 om 15.22.15

Stap 3 - Sjabloon definiëren

Naam Een interne naam die verder niet wordt gecommuniceerd naar de debiteur. Bijv. 'Betalingsregeling 4 termijnen'.
Betalingsinterval  Of het een wekelijkse of een maandelijkse regeling betreft.
Aantal termijnen Uit hoeveel termijnen de betalingsregeling moet bestaan.
 Afrondingsmethode

Hoe de termijnbedragen mogen worden afgerond.

• Hele bedragen: De eerste termijnen zullen worden afgerond op een heel bedrag. De laatste termijn kan afwijken om het resterende factuurbedrag op te vangen.
  • Relatief: Er zal worden afgerond op basis van het termijnbedrag. Hoe hoger het termijnbedrag, hoe verder we afronden.
  • Geen: Er wordt niet afgerond.
Offset Hoeveel dagen na het accepteren van de betalingsregeling de eerste termijn moet beginnen.
Omschrijving Indien gewenst kun je nog een uitgebreidere omschrijving meegeven aan de regeling.

Klik vervolgens op 'Sjabloon aanmaken'.

Stap 4 - Voorwaarden toevoegen

Klik op het plusje: 'Sjabloonvoorwaarde toevoegen'.

Stap 5 - Voorwaarden definiëren

Nu stel je in wanneer het sjabloon moet worden toegepast.

Naam Een interne naam die verder niet wordt gecommuniceerd naar de debiteur. Bijv. 'Facturen 1000 - 2000 euro'.
Geldt voor Of de regeling alleen bij facturen, incassozaken, of beide mag worden aangeboden.
Open bedrag Bij welke openstaande bedragen de regeling mag worden aangeboden, en in welke valuta.
Beschrijving Indien gewenst kun je nog een uitgebreidere, interne omschrijving meegeven aan de voorwaarden.

Je maakt de voorwaarden definitief via 'Voorwaarde aanmaken'.

Het is mogelijk om meerdere voorwaarden aan te maken voor één sjabloon.

Stap 6 - Overzicht van de sjablonen en voorwaarden

Een overzicht van je voorwaardelijke betalingsregelingen kan er dan bijvoorbeeld zo uit komen te zien: