Wat kan ik instellen voor het minnelijk incassotraject?

Op deze manier stel je een incassotraject die past bij jouw onderneming.

Laatst bijgewerkt: november 1, 2023

Notificaties

Via de 'Notificaties' tab in je administratie instellingen kun je meldingen instellen voor afgeronde minnelijk incassotrajecten, net als een melding wanneer een minnelijk incassotraject automatisch wordt gestart. Zo kun je eventueel nog contact opnemen met je debiteur voordat het traject gestart wordt.

Afhandeling hoofdsom betaald

Wanneer de factuur betaald en afgeletterd is in je boekhoudpakket, dan zal Payt de hoofdsom markeren als voldaan. De rente en incassokosten kan Payt niet uitlezen vanuit je boekhoudpakket. Daarom kun je ervoor kiezen om de incassozaak te pauzeren wanneer de hoofdsom is voldaan, in het 'Factuurtraject' tabje van je administratie instellingen.

Zodra je de rente of incassokosten ontvangen hebt, kun je deze handmatig invoeren in het dossier in Payt.

Tip: Wil je de incassokosten kwijtschelden in plaats van registreren? Lees dan het artikel 'Hoe kan ik incassokosten en wettelijke rente invoeren of kwijtschelden?' Hier lees je ook hoe je het kwijtschelden van de incassokosten eventueel kunt automatiseren.

Wettelijke rente

Naast incassokosten mag je in het incassotraject ook rente in rekening brengen bij je debiteuren. Hier kun je kiezen voor de wettelijke rente, rente volgens tarieven in je algemene voorwaarden, of geen rente. Voor wettelijke rente is het belangrijk om te weten of je administratie ook natuurlijke personen bevat. Dit is van invloed op het rentepercentage dat je in rekening mag brengen, gezien dit voor natuurlijke personen lager ligt dan voor rechtspersonen.

Deurwaarder

Indien de factuur na het incassotraject onbetaald blijft, biedt Payt de mogelijkheid om het dossier uit handen te geven aan een deurwaarder. Payt werkt samen met verschillende partijen. Ook kun je kiezen voor ‘eigen deurwaarder’ waardoor het dossier na het incassotraject naar je eigen administratie wordt gestuurd.

Wil je meer informatie over het incassotraject? Lees dan het artikel 'Hoe werkt het minnelijk incassotraject van Payt?'